Menu:

marstall -rehukonsepti

Mikä tekee marstall – hevosrehusta erityisen?
Terveellisen hevosruokinnan edellytys on riittävä heinän syöttö tai vastaavasti hevosen laiduntaminen. Toisaalta ruohojen ja yrttien monimuotoisuus niityillä ja laidunalueilla vähenee vuosi vuodelta. Sen takia marstall on ottanut tavoitteekseen korjata puuteilmiöt. Niinpä yksi olennainen osa marstall – rehukonseptia on suunnitelmallinen korkealuokkaisten vitamiini-, kivennäis- ja tehoainearvojen lisääminen ravintoannoksiin, joita hevonen ei enää saa ”modernista heinästä”.

marstall – rehukonseptin ratkaiseva tukipilari on johdonmukaisesti sovellettu hydroterminen tuotantoprosessi.
Kuinka se toimii ja mitä sillä tarkoitetaan?

Ensinnäkin seuraavat syy-yhteydet ovat tärkeitä:
Luonto ei alun perin luonut hevosta ”viljojen syöjäksi”. Esimerkiksi ensimmäinen hevosen esi-isä, eohippus, eli noin 70 miljoonaa vuotta sitten metsissä ja söi elääkseen lehtiä ja pensaita. Noin 3 miljoonaa vuotta sitten hevonen vaihtoi elinympäristönsä vähitellen metsistä niityille. Evoluution kehityksen myötä myös perusravintopohja muuttui. Ravinto koostui lähinnä vain yli-ikäisestä aroruohosta, jota kyseinen hevoslaji söi 12 – 16 tuntia päivässä. Nämä tosiseikat vaikuttavat hevosen ruoansulatukseen myös nykyään siitäkin huolimatta, että hevosen päivärytmi on muuttunut viimeisen 5000 vuoden kuluessa, kesytyksen ajoista alkaen.

Tärkein muutos oli luultavasti se, että hevosen ruoka-aika vähentyi huomattavasti, sillä sen tuli palvella ihmistä. Oli keksittävä uusi ruokintamuoto, joten aloitettiin viljankäyttö. Silloin jäi huomioimatta, ettei hevosen ruoansulatuselimistö kyennyt siinä ajassa muuttumaan viljaruokintaan sopivaksi, ainakaan evoluutioteknisesti. Hevosruokinnan tutkijat havaitsivat piakkoin, että hevosen ruuansulatus toimi huonosti kokonaisten viljanjyvien kohdalla. Tämän havainnon vuoksi viljaa alettiin litistää ja rouhia. Tämän takia myös monia ravintoaineita meni hukkaan. Juuri tällä kohtaa marstall – tuotemenetelmä on tullut apuun. Hydrotermisen käsittelyn avulla siemen voidaan muuntaa myslihiutaleeksi, joka sopii erittäin hyvin yhteen hevosen luonnollisen ruoansulatusjärjestelmän kanssa.

Kuinka käsittely tapahtuu?
Hydrotermisen prosessin aikana (kosteuden, lämmön ja paineen yhteisvaikutuksesta) siemen muuttuu sellaiseen muotoon, että hevosemme kykenevät imeyttämään monimutkaisessa elimistössään siitä jyvän sisältämät ravintoaineet. Näin hevonen saa marstall – myslihiutaleista ravintoaineensa terveellisesti, sekä hyvin helposti sulavassa muodossa.

marstallin hydrotermisen menetelmän avulla saadaan viljatärkkelyksen imeytymistasoa nostettua seuraavasti:
- Kaura: 75 % -> 93 %
- Ohra: 20 % -> 67 %
- Maissi: 30 % -> 85 %

Tämä tarkoittaa: marstall-myslillä ruokitut hevoset tarvitsevat pienempiä lisärehuannoksia, mutta saavat kuitenkin täyden huolenpidon.

Mitä muuta hyötyä on marstall- myslirehuista?
Myslihiutaleet vaativat hevoselta pidempiaikaista pureskelua, mikä puolestaan lisää automaattisesti syljeneritystä. Tässä kohtaa ruokinta täydellistyy: Mitä enemmän hevonen tuottaa sylkeä, sitä paremmin valmisteltuna ravinto päätyy vatsaan ja suolistoon, joissa erikoistuneet entsyymit muuntavat viljasuurimon sisältämän tärkkelyksen maltoosiksi. Sen hevonen kykenee hyödyntämään lähes täydellisesti. Edellä mainittu muuntoprosessi on välttämätön viljanjyvien sisältämien ravintoaineiden mahdollisimman hyvälle imeytymiselle. Mitä korkeampi on syljentuotanto, sitä vaivattomammin sujuu hevosen koko ruoansulatustoiminta.

Kaiken kaikkiaan: marstall – mysli on ihanteellinen lisärehu hevosille.